Linux VPS sanal sunucusunu oluşturduk, üzerine kontrol panelini inşa ettik ve kendi geliştirdiğimiz script veya WordPress sitemizin kurulumunu yaptığımızı varsayalım. Her şey yolunda gidiyor, tüm ihtiyaçlarım tamam derken bir gün sitemizde bazı şeylerin yolunda gitmediğini ve sistemimizin hala birtakım ihtiyaçları olduğunu fark edeceğiz. Örneğin; PHP ile gerektiği zaman resim kırpma/kesme işlemlerinin yapılmadığını veya e-ticaret sitemizin ürün yönetimi ve entegrasyon konusunda başka sitelerle API üzerinden haberleşmesi gerektiğinde bunu sağlayan modül kurulu olmadığı için işlemin yapılmadığını görebiliriz. Veyahut başka birtakım eksiklikler..

Bir VPS sahibi olmanın en güzel yanlarından birisi sunucuya modül veya eklentilerin kurulumunu kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda el ile kurabilme lüksüne sahip olmamızdır. Böylelikle ihtiyacımız olmayan modülleri sunucuda tutmayarak disk alanımızdan ve CPU kullanımından tasarruf sağlamış olacağız. Ayrıca neye ihtiyacımız varsa gerekli modülü birkaç adım ile yükleyebiliriz.

Gelin şimdi bu konuyu birlikte masaya yatıralım ve Linux VPS sunucusuna kurduğunuz kontrol paneli ile birlikte gelen paketlerin haricinde, önceden yüklenmeyen fakat hayati öneme sahip olan benim derlediğim birkaç modülden ve kurulumundan bahsedelim.

Not1: Eğer kullandığınız sistem aşağıdaki konfigürasyondan farklıysa, yine kurulum süreci aynı mantıkla olmakla beraber, sisteminize göre doğru komut yazımını öğrenerek işlemlere devam edebilirsiniz. Genelde Debian ve Ubuntu sistemlerinde komut yazımları birbirine benzemektedir.

Konfigürasyon: İşletim sistemi: Linux/Debian 9 / Server: Nginx / PHP sürümü: 7.0

Sisteminizde kurulu olan PHP sürümünü öğrenmek için php -v komutunu kullanın:

Linux php versiyon öğrenme

Not2: İfade etmem gerekir ki bu yazıda sunacağım birkaç paket dışında zamanla ekleyebileceğim başka paketler de olacaktır. Bu yazıda Vesta Panel ile otomatik kurulan paketlerin yanında, ihtiyaç halinde kurulması gereken diğer paketlerden bahsedeceğim.

Sisteminizde kurulu olan paketlerin tamamını görüntülemek için apt-cache search php7.0 komutunu kullanabilirsiniz. (php7.0 olan yeri sisteminizde kurulu olan PHP sürümü ile değiştirin.)

Eğer bu işlerle uğraşıyorsanız bu konuyu takip edin. Listede görmediğiniz fakat elzem olduğunu düşündüğünüz başka bir modül varsa yorum olarak yada iletişim sayfasından bana belirttiğiniz takdirde ekleme yaparım.

Kurulum Öncesi ve Sonrası

Sisteminizde var olan kütüphanelerin güncelliğini kontrol etmek için aşağıdaki komut kullanın. Herhangi bir kütüphaneyi kurmadan önce bu komutu çalıştırarak paketlerin güncel olup olmadığını kontrol edin. Eğer güncel olmayan bir paket var ise otomatik olarak güncellenecektir.

apt-get update

Bir modülü kurduktan sonra aktif etmek için server‘ı aşağıdaki komutla yeniden başlatmayı unutmayın: (Apache 2 server kullanıyorsanız service apache2 restart komutunu kullanın.)

service nginx restart

ZIP ve UNZIP Eklentisi

Sunucu içerisinde dosya sıkıştırma veya sıkıştırılmış dosyayı çıkartma işlemlerini anlattığım ZIP ve UNZIP eklentisi hakkında daha önceden yazdığım şu yazıya göz atabilirsiniz. Bu yazıda basitçe bu eklentilerin nasıl kullanılacağına dair pratik bilgilere yer verdim. Hayati öneme sahip bu basit eklentiler hakkındaki konuyu burada fazla uzatmıyor ve sizi aşağıdaki ilgili yazıya davet ediyorum.

PHP-imagick (ImageMagick) Modülü

ImageMagick, PHP için bir görüntü işleme kütüphanesidir. Bu modül ile web sitenizde resimleri yeniden boyutlandırabilir, görüntüleri farklı sayfalarda farklı boyutlarda gösterebilir, watermark ekleme (görüntü üzerine yazı yazma) gibi işlemleri yapabilirsiniz.

Sunucuya PuTTY ile bağlandıktan sonra aşağıdaki komutları kullanarak php-imagick kütüphanesini kurabilirsiniz:

apt-get install php-imagick

PHP-SOAP Modülü

SOAP (Simple Object Access Protocol – Basit Nesne Erişim Protokolü) olarak adlandırılan ve farklı platformların kendi sisteminiz ile XML alt yapısını kullanarak belirli API’ler ile haberleşmesini sağlayan protokoldür.

Basit bir örnek vermek gerekirse; PHP ile bir kayıt formu oluşturdunuz ve T.C Kimlik Numarası alanına girilen bilginin gerçek olup olmadığını doğrulamak istiyorsunuz. Bu durumda php-soap modülünden faydalanarak bu adresteki XML yapısı ile haberleşmeniz gerekir. Bunun kullanımı hakkında internette örnekler bulabilirsiniz.

Terminale bağlandıktan sonra aşağıdaki komut ile php-soap kütüphanesini sisteminize kurabilirsiniz:

apt-get install php-soap

Yazı Sonu..

Bu yazıyı okuduktan sonra kurulumunu yaptığımız VPS sunucusunda, ileriye yönelik herhangi bir eksiklik olduğu zaman bunu tamamlamanın ne kadar basit olduğunu öğrenmiş olduk. Takıldığınız yer veya sormak istediğiniz bir şeyler olursa yorum yapmaktan çekinmeyin. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Write A Comment